Glutenvrij of glutenarm?

Coeliakie (spreek uit: seuliakíé) is een intolerantie voor gluten. Dat wil zeggen dat mensen met coeliakie gluten niet verdragen. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Daarnaast is haver in Nederland vaak besmet met tarwe. Daarom verdragen mensen met coeliakie haver vaak ook niet.

Voedsel dat gluten bevat, veroorzaakt bij mensen met coeliakie een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Bij mensen met coeliakie gaan de darmvlokken kapot als deze regelmatig met gluten in aanraking komen. Dit veroorzaakt verschillende buikklachten.

Mensen met een gluten-intolerantie zijn meestal aangewezen op een glutenvrij dieet. Dit is geen eenvoudige opgave, omdat er in zeer veel producten op de een of andere manier gluten voorkomen.

Wij besteden veel zorg en aandacht aan onze gluten-arme producten. De producten worden echter wel verwerkt in een keuken waar ook met gluten gewerkt wordt. Daarom spreken wij liever over glutenarm in plaats van glutenvrij. Het garanderen van glutenvrije producten is voor ons een bijna onmogelijke opgave.

Het bereiden van gerechten wordt beïnvloedt door verschillende facetten: denk hierbij aan de vaatwasmachine of de oven waar glutenresten of dwarrelgluten in kunnen zitten. Ook is er soms sprake van kruisbesmetting.

Onze keuken is dus glutenarm.